OMÜ ÖĞRENCİLERİ HAFİF ARAMA KURTARMA EĞİTİMİ ALDI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Engelli Öğrenci Biriminin paydaş olarak yer aldığı ve Samsun Engelliler Federasyonunun (SAMEF) başvuru sahibi olduğu “Farklılıklarımızla Afette Gönüllüyüz” projesi, 12’si engelli 30 kişinin katılımıyla devam ediyor.

Projede; 6’sı engelli olmak üzere 23 OMÜ öğrencisi de yer alıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı 2020-1 Çağrı Dönemi kapsamında desteklenen “Farklılıklarımızla Afette Gönüllüyüz” projesi, afet öncesi ve sonrası planlamalarla toplumdaki tüm bireylerin afeti en az zararla atlatabilmesi için engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturularak daha kapsayıcı bir afet stratejisi geliştirilmesine odaklanmakta. Bununla birlikte özellikle afet sonrasında önem arz eden ve devlet-millet dayanışmasının en büyük örneği olan gönüllülük faaliyetlerine de dikkat çeken projede, gençlerin AFAD gönüllüsü olmalarına yönelik faaliyetler de yürütülüyor.

Teorik ve Uygulamalı Hafif Arama Kurtarma Eğitimi

OMÜ Engelli Öğrenci Birimi personellerinin de bizzat katıldığı, 10-14 Kasım tarihlerinde “Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü”nde gerçekleştirilen “Hafif Arama Kurtarma Eğitimi”nde, engelli ve engelli olmayan katılımcılara teorik bilgilerin verilmesinin yanı sıra arama kurtarma çalışmalarında kullanılan malzemelerin tanıtımı, düğüm çeşitleri ile gerekli durumlarda emniyetli tırmanma ve iniş, enkaz alanına intikal, olay yerinde güvenliğin sağlanması, enkaz üzerinde çalışma konularında uygulamalı eğitimler de gerçekleştirildi.

Engelli Öğrenciler Aktif Olarak Yer Aldı

İşitme engelli öğrenciler için işaret dili tercümesi ve görme engelli öğrenciler için betimlemelerin yapıldığı eğitimde tüm öğrenciler sürecin içerisine dahil edildi. Gerçekleştirilen eğitimle olası afetlerde öğrencilerin afetten en az zararı görmesi için kapasitelerinin arttırılmasının yanı sıra afet öncesi, sırası ve sonrasında doğru davranışları öğrenerek çevrelerini bilinçlendirmeleri ve zor günlerde devlet-millet dayanışması çerçevesinde çeşitli gönüllülük faaliyetlerinde AFAD ekipleriyle koordineli çalışmaları amaçlandı.